Forside Om museet Udstillinger Skoletjeneste Arkæologi Nyere tid Lokalarkiv Det sker Publikationer Medarbejdere

 

LOKALARKIVET

Sdr. Jagtvej 2-4
DK 2970 Hørsholm
Tlf. 4586 0711

hjj@museumns.dk

Arkivet er åbent

Tirsdag  10-12

Onsdag 13-17
     
 

LOKALARKIV
Print
LOKALARKIVET

Lokalarkiveter holder efterårsferie i uge 42 - 2014

  

Hvem er vi, og hvad laver vi?

Lokalarkivets medarbejdere, museumsinspektør ph.d. Hans Jørgen Winther Jensen og arkivassistent Dorthe Tuxen, hjælper dig med at få svar på dine lokalhistoriske spørgsmål om Hørsholm og omegn.

 

Vores vigtigste opgave i forhold til arkivets gæster er at stille den enestående samling af arkivalier, fotos, film og lydoptagelser til rådighed for selvstudium her på arkivet.

 

Hvad har vi?

Arkivet rummer udelukkende materiale fra Hørsholm Kommune; men emnemæssigt og tidsmæssigt spænder vore samlinger vidt.  Det ældste originale arkivalie er et fæstebrev fra 1759; men vi har også avisen fra i går. Hvad angår emner, dækker vi ligeledes bredt: Vi har slægtshistoriske arkivalier, arkiver fra lokale virksomheder, som f.eks. Den militære Klædefabrik og arkiver fra lokale institutioner som f.eks. Hørsholm Skole. Du kan søge i arkivets samlinger her.

 

Fotografier

Den hyppigst anvendte del af samlingerne er den meget store samling af fotografier, hvoraf det ældste er en såkaldt daguerreotypi fra før 1880, der viser en lokal gårdmand og sognefoged, og det nyeste er det digitale foto, vi lige har taget af en bygning, der står foran nedrivning. Emnerne er alt, hvad man gennem mere end 125 år har fotograferet: Bygninger af enhver art, grupper af mennesker forsamlet til familiefester, enkeltpersoner eller par hos fotografen i en højtidelig anledning og folk i arbejde.

 

 

Hvordan får du adgang til materialet?

 

Du kan møde op i arkivet i vores åbningstid og ved hjælp af indholds-fortegnelser til arkivet finde frem til det materiale, som lige netop du er interesseret i. Så vil vi finde det frem til dig; men i den situation kan du komme ud for, at det materiale, som du vil se, ikke er tilgængeligt, fordi vi overholder arkivlovens regler, hvad angår tilgængelighed.

 

En anden måde at komme i nærkontakt med materialet på er, at maile eller ringe til os i åbningstiden for at få at vide, om vi har det materiale, som du skal bruge. Hvis vi har det, sørger vi for, at det er taget frem, når du kommer i åbningstiden. Du skal dog være klar over, at der er ventetid såvel på svar som på at få materialet frem. Materialet kan du studere her, og du kan eventuelt kopiere eller affotografere det her på stedet. 

 


Modeopvisning i Hørsholm 1976.

Foto: Claus Richard Jensen.

Bor du langt væk, eller er du på grund af handicap eller lignende forhindret i selv at møde op, er der mulighed for, at vi gennemgår materialet og finder svar på dine spørgsmål, som vi så meddeler dig. I så tilfælde, må du forvente en del ventetid.

 

Hvordan får vi det?

Vores materiale stammer udelukkende fra frivillige afleveringer fra privatpersoner, og vi modtager stadig materiale, selvom pladsmanglen er følelig. Blandt andet på grund af pladsmanglen er vi dog nødt til at forbeholde os retten til at kassere i det materiale, vi modtager. Vi kasserer således materiale, som vi har i forvejen, materiale, som er beskadiget for meget eller materiale, som fylder meget i forhold til den værdi, vi mener det har.   

 

Bevaringsarbejdet

Endelig har lokalarkivet opgaven med at gennemgå planmateriale fra kommuner og regioner såvel som byggesager fra de to kommuner, Fredensborg og Hørsholm, med henblik på at sikre bevaring og dokumentation af bygninger og kulturmiljøer.

 

Arkivet er medlem af  ”Organisationen Danske Arkiver” og ”Hovedstaden. Kulturhistoriske Arkiver”.

© Copyright 2011-2013 Hørsholm Egns Museum. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.
Hjemmesiden er produceret af YouNameIt.